Cavin Traveling Fellowship ‘10

This project seeks to echo the surrounding topography with strong, simple shed forms linked together by an expressive canopy; much in the same way the skiers, chairlifts and snow apparatus link the mountain faces.

The sheds are further expressions of program. The vehicle and maintenance shed is a simple form clad in cor-ten steel, with large steel framed openings.

The patrol center is the same shed form with a more refined wood cladding material, and elegant steel framed openings.

The canopy link, is also pitched in such a way as to collect all the water and snow hitting the roof surfaces, collecting it for use in a radiant geothermal heating and cooling system, as well as for use as a greywater system.

These same roof surfaces are used as a power source with translucent (canopies) and opaque (sheds) photovoltaic arrays.

Cavin Traveling Fellowship ‘09

Competition Finalist.

This project uses an integrated sun-shading device as a metaphor for a new direction. Looking at directional cues of the traffic flow in this small, urban environment, the sweeping sun-shade conjures images of the inhabitants turning a corner in a new life path.

This as well as other environmental systems are made manifest as a way of expressing the importance of sustainability to a new future. There are many building integrated elements that respond to our current climate crisis. The roof system deals with power generation by using photovoltaic arrays as well as an integrated wind turbine. Water runoff and collection issues are tackled by a sod roof and water capture tanks feeding a greywater system. The sod roof also serves as an opportunity to grow food for the sandwich shop and café below. The aforementioned sun-shade protects the west façade from the intense setting sun. The Atrium acts as a way to get daylight deep into the building as well as cutting down the floor plates for increased cross ventilation.

By integrating these environmental elements into the overall design these systems serve as ornament, which creates a dynamic presence on the corner of Jefferson and 4th street.

Southpoint: Ruin To Rejuvenation

Submission selected for publication.

This submission to the Southpoint: Ruin to Rejuvenation Design Competition was conceived as a series of ‘follies’ in the landscape of Roosevelt Island, NY. The program consisted of a large Arts Center, complete with performance venues, gallery spaces, eating areas, artist studios and residences. The original smallpox hospital, now in ruin, was to be incorporated into the design. The concept provided for the ruin to be another ‘follie’ in the landscape, and to contain the outdoor sculpture garden, as well as being the backdrop to one of the performance venues. This entry was completed with two other colleagues (Kevin Teel and Seth Hanley), and was selected for publication.

Moca Design Competition

Submission received an honorable mention.

This submission to the MOCA Design Competition was conceived as an intervention in the landscape in front of the Luther Burbank Center. The design was organized around a rammed earth wall that engaged the adjacent speeding highway traffic. The visitor’s sensory experiences were isolated at various points along the wall – separating movement, sight, and sound. The intent was to allow the visitors to become active participants in their museum experience. This submission received an honorable mention and was completed while at another firm with another Architect (Kevin Teel) and a Landscape Architect (Scott Wilkinson).

‘CYCLISK’ – 2010 AIA Design Award Winner

The City of Santa Rosa, in conjunction with Nissan of Santa Rosa, commissioned Artists Mark Grieve and Ilana Spector to create a dynamic new artwork for the Santa Rosa corridor, which is installed on Santa Rosa Avenue and South A Street in Santa Rosa. The Work, entitled, “Cyclisk,” is a sixty-foot-high (five-story) Egyptian-style obelisk made from recycled bicycles.

Local artist Mark Grieve, born 1965, started drawing in 1966 (primarily abstract for the first few years), until his formal education at the San Francisco Art Institute and the College of Marin, where under a series of excellent instructors, he learned painting, drawing and ceramics. His exhibition history is varied, starting with gallery settings in the 1990’s, evolving to large-scale combustible temporary art, to most recently, creating public sculpture. A recent recipient of a Pollock-Krasner Foundation and Puffin Foundation grants, if you would like more information, feel free to look at www.markgrieve.com.

Ilana Spector, born 1974, graduated cum laude with an international economics degree from Georgetown University’s School of Foreign Service, with a stint at the London School of Economics. She also graduated from UCLA’s School of Law. After practicing law, she became CEO of one of Southern California’s first solar electric companies. She also has sold art, consulted in various capacities, and lived in India. She is currently Mark Grieve’s partner, Chief Fabricator and Certified Welder.

Daniel Strening was on the selection committee for the piece, and then assisted, pro-bono, with all of the artist’s drawing, coordination and permitting needs.